СЪБИТИЯ
e-mail
РЕВЮ-СПЕКТАКЪЛ "ТАЙНАТА ЗАД МАСКИТЕ"
С
ъ
б
и
т
и
я
Клиент:
Парти Хауз, Joie de vivre Оh la la, Фешън ТВ България
Дата:
20.11.2009
Гости:
500
Място:
СОФИЯ, АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Венеция ... Градът на любовта, романтиката и карнавала. С много въображение и след няколко месеца работа в петък вечерта венецианският дух беше пренесен в Археологическия музей в София. Тогава сред величествените експонати от древността се събраха над 500 бизнесмени, общественици, хора на изкуството, светски личности и много журналисти, за да аплодират спектакъла “Тайната зад маските”, в който по двойки дефилираха 20 български звезди, дегизирани с пищни венециански костюми и екстравагантни маски.

Главният виновник за първото ревю на венециански маски и костюми в България беше винаги усмихната, елегантна и известна с работохолизма си Каталина Желязкова, управител на фирмата “Парти Хауз”. Фирмата е сред водещите в България при организирането на специални събития, фирмени тържества, детски рождени дни и, разбира се, шиенето и отдаването под наем на карнавални костюми. Партньор на “Парти Хауз” в организирането на уникалния ревю-спектакъл беше българското издание на международното лайфстайл списание JOIE DE VIVRE Oh La La. Световният моден канал FASHION TV, който от началото на месеца излъчва и българска програма, засне събитието, което доби творчески размах и вдъхновение благодарение на вещата  режисура на Диана Добрева, носителка на “Аскеер” и „Златна роза”.

            Още в сутрешните часове започна трескавата подготовка за превръщането на Археологическия музей в мистична венецианска сцена. В ранния следобед пристигнаха и първите VIP личности, които нямаха търпение да облекат карнавалните костюми. Докато се обличаха, дизайнерката на костюмите Миглена Живкова – Маги, се суетеше между тях и изпипваше последни детайли. Деси Страхилова, шефката на отдел "Карнавални костюми", раздаваше предварително определените  облекла на звездите. Така времето мина неусетно и започнаха да пристигат първите гости, които бяха посрещани на входа от маскирани стражи и огненото шоу на “Дивинитас”.

И така, точно в 19.30 ч., музиката, подбрана специално за ревю-спектакъла от Петя Диманова, двукратен носител на “Аскеер”, прикова вниманието на гостите  и ревюто започна. След зрелищното дефиле, изпълнено с много артистизъм, емоции и мистика, всички участници се качиха на сцената. И една по една, маските започнаха да падат. Орлин Горанов и Кристина Димитрова заблестяха на сцената с жизнерадостни  оранжеви костюми, Мария Илиева обагри сцената с червено – помпозната й алена рокля привличаше като магнит вниманието на присъстващите, а Васил Петров беше  страстният Казанова с неизменната роза в ръка. Андрей Баташов беше неотразим като Чумавия доктор. Актьорите Йоана Буковска, Биляна Петринска, Диана Спасова, Десислава Бакърджиева и Божидар Попчев се превъплътиха в своите  герои. Певците Камелия Воче и Владо Димов блестяха освен с костюмите си, и със своите изпълнения. Двамата Мистър България Неделчо Тодоров и Лъчезар Тодоров се преобразиха в Кастело и Дук. Румяна Благоева беше нежна Жулиета, а новинарите Валентина Войкова и Григорий Недялков дефилираха преоблечени като Черна кралица и Черен рицар.  Последна величествено слезе по стълбището Гала в роклята на Иноченца. В края на ревюто звездите се събраха на сцената и разкриха усмихнатите си лица на нетърпеливата публика.

            Всички маски, които носеха VIP персоните, са изработени специално във Венеция от две ателиета. Едното от тях е най-старото в италианския град – Ca Macana, съхранило своите традиции за изработката на уникална творческа композиция, каквато всъщност е всяка една маска. Тя допълва костюма, променя го, вдъхва му живот и най-вече крие излъчването на човека, който я носи, за да се открои още по-ясно естетиката на карнавалния костюм. От същото ателие са поръчани и маските за касовия филм „Широко затворени очи” с участието на Никол Кидман и Том Круз.

След края на спектакъла три от маските бяха продадени на търг. Средствата ще бъдат дарени на фондация “Сцена Балкани” за подпомагане на млади таланти в изкуството. Именно благотворителната кауза привлече вниманието на звездите и те участваха безвъзмездно в спектакъла.

            За миг се потопихме в атмосферата на това вълшебно парти, остава едно чувство обаче – усещане за величественост и мистика, което не може да ни напусне дълго след събитието. Може би, защото такива богати одежди във венециански дух се виждат за първи път в България, може би защото синхронът на всичко случващо се беше зашеметяващ. А може би защото ставаме свидетели на един нов тип лайфстайл забавления – карнавалните празненства,  които стават неделима част от празничната култура на модерния българин.

Кристина Димитрова и Орлин Горанов
Камелия Воче и Неделчо Тодоров, Мистър България 2009
Йоана Буковска - Флоренция
Биляна Петринска в костюма на Водата
Казанова - Васил Петров
Мария Илиева - Графинята
Гала в роклята на булката
Румяна Благоева и Владо Димов
Драго Симеонов и К.Желязкова