СЪБИТИЯ
e-mail
ДЮПОН и ПРЕВЕНТА представиха ТЕРМОМЕН за пръв път в България
С
ъ
б
и
т
и
я
Клиент:
ПРЕВЕНТА - защитни облекла
Дата:
26.04.2010
Гости:
60
Място:
офисът на ПРЕВЕНТА, ул. Н.Бончев 18

На територията на “Превента” - водеща българска фирма в областта на изработването и дистрибуцията на защитни облекла, манекенът с реални човешки размери на “Дюпон” показе на какво дължи световната си слава.

 

Как оцеляват състезателите от Формула 1?

 

Фотообективите и камерите запечатаха уникални кадри от огнен ад зад стените на стъклена кабина – част от специалната мобилната лаборатория на “Дюпон”, докарана в София от Женева. Само за осем секунди температурата достигна 1000 градуса. Целта  е да се демонстрират интензивността и горещината при избухването на пожар като с помощта на 122 топлинни сензора се изпробват устойчивостта на топлина и пламъци на различни видове пожарникарски и защитни облекла. При температури, които достигат 1000º С само за 8 секунди!. Сензорите анализират количеството на предсказаните изгаряния от втора и трета степен, местоположението им и  времето, за което настъпват. Освен това дават преценка какви са шансовете за оцеляване на озовалия се в подобен огнен ад.

Сега вече знаете защо на състезателите от Формула 1 обикновено им се отдава да избягват изгарянията, дори когато техните машини се разбият и избухнат в пламъци. А пожарникарите успяват да се измъкнат от невредими от горящи сгради. Отговорът е прост - тяхното облекло е изпробвано на Термомен.

Термомен изпробва облеклата съгласно утвърдените международни стандарти - европейския ISO 13506 и американския ASTM F 1930. Понастоящем “Дюпон” играе ключова роля в усилията за  развитие и усъвършенстване на двете норми, на които трябва да отговарят всички изпитвания на манекена.

 

Пожарникарски облекла Made in BG – еталон за устойчивост и качество

 

При демонстрациите с Термомен във фирма “Превента” се тестваха два вида защитни облекла. Първите са еднослойни трудногорими и са предназначени за индустрията, за защита от термични въздействия – контактна, конвекционна и лъчиста топлина, искри и пръски разтопен метал, огън и пламък. Такива облекла носят оперативните дежурни в пожарната, работещите в металургията и петролните рафинерии, почитателите на екстремни спортове и др. Хит в изпитанията са многослойните пожарникарски облекла с марка „Веско”, отговарящи на стандарта EN 469/A1. Те се използват при гасене на пожари. Производителят - фирмата „Веселин Стоичков-ВЕСКО”, работи основно с трудногорими, антистатични, киселинозащитни, водо- и масло-отблъскващи дишащи платове, произведени по върхови технологии на основата на материали на “Дюпон” – номекс и кевлар.

Презентациите и демонстрациите ще продължат четири дни и ще се провеждат от “Дюпон” със специалното участие на фирмите “Превента”, „Веселин Стоичков-ВЕСКО” и на гости от Хърватска, Словения, Сърбия, Македония и Албания. В уникалните възможности на Термомен имаха възможност да се уверят поканените журналисти, представители на пожарните служби и на различни отрасли от индустрията. “Тези изпитвания  имат голямо значение за превенцията, безопасността  и опазване на здравето и живота на пожарникарите и рисковите професии в индустрията. Не на последно място те ще допринесат за повишаване имиджа на страната ни”, казва г-жа Бойка Стоичкова, управител на фирма „Превента”.

 Още информация в мрежата

http://www.cross-bg.net/balgariya/88-novini-i-sabitiya/1118815-termomen-idva-v-balgariya-

http://news.ibox.bg/news/id_1308983930

http://bulphoto.com/events/20734/